- Forside
- /
Alkoholoptagelse og nedbrydning i kroppen
- Alkohol optages i maven (ca. 20%) og tyndtarmen (ca. 80%).
- Optagelseshastigheden afhænger af fødemængden i mavesækken. Fuld mave tømmes langsomt, hvilket forsinker alkoholoptagelsen. Hurtig optagelse på tom mave fremskyndes yderligere ved indtagelse af kuldioxidholdige drikke, fx champagne. (Det vil sige, med mad i maven vil alkoholen befinde sig i mavesækken i længere tid, som bevirker den langsommere bliver optaget, og topværdien af koncentrationen med alkohol i blodet kan holdes nede. At spise kort tid før eller under indtagelse af alkohol, er med til at forhindre, muligheden for blive “plørefuld”).
- Efter optagelsen fordeles alkoholen i blodbanen og i kroppens cellevæske men ikke i fedtvæv.
- Alkohollen vandre videre til leveren som skal oprette kroppens indre balance.
- Leveren frigiver enzymer til at nedbryde alkoholen. De binder og ilter fremmedstoffet og danner glukoronsyre som afgifter og gør stoffet vandopløseligt, hvilket er en forudsætning for udskillelse med urinen. Leveren nedbryder omkring 90%-95% alkohol.
- Leveren kan dog kun bearbejde/nedbryde og omsætte lidt ad gangen, hvilket efterlader overskuddet til at cirkulere i hele kroppen.
- 2-5 % udskilles gennem lungerne via udåndingsluften, 2-5% gennem urinen og ca. 1% via sved.